A gomba menedzser – Zen Market

A gomba menedzser

A KKV-k (kis- és középvállalkozások) a politikusok szerint a gazdaság gerincét képezik, mások arról beszélnek, hogy a szektor beteg. A KKV sajátossága, hogy szinte mindig valamelyik tulajdonos irányítja, aki úgy bánik az beosztottakkal (a “beókkal”, ahogy közeli ismerősei közt szokta mondani), mintha a tulajdonai lennének. Van három halálos vállalkozásszervezési hiba, ami ezekre a cégekre jellemző.

  1. Paraszti ökonómia: Preindusztriális társadalmakra jellemző erőforrás-gazdálkodási stratégia. Mindenki abból indul ki, hogy az idő nem érték.
  2. Neandervölgyi marketing: Rövidtávú, elavult és drága marketingszemlélet, ami nem lát túl az értékesítési számokon.
  3. Gomba menedzsment: A munkavállalók értelmetlen és öncélú bántalmazása, kihasználása.

Először a beosztottjaik életét szándékosan megkeserítő gomba menedzserekről lesz szó.

 A gomba menedzser a gombatermesztésnek köszönheti a nevét, az analógiában a gomba természetesen a munkavállaló helyét tölti be. A legtöbb gombafarm sötét pincékben található, az igénytelen jószágoknak pedig csak arra van szükségük, hogy időnként rájuk nyitva némi szart zúdítsanak a fejükre. Ezt teszi beosztottjaival a gomba menedzser is, de ettől a gyakorlattól csak a gombák növekednek, a beosztottak inkább elsorvadnak.

Az új embert be kell törni

A szakadék felé száguldó nyugati multiknál integrációs folyamatnak hívják azt, amikor egy új ember beépül a céges közösségbe. Általában egy külön belső intézményrendszer segíti ezt a folyamatot.  A gomba főnöknek ilyenkor az öreg Joszif Sztálin jut az eszébe, aki kihajította az újdonsült felesége első rántott csirkéjét az ablakon, csak hogy az asszony tudja a helyét.

Új munkavállalónk ezért – a próbaidő letelte után – egy erős cipőzéssel kezdi a pályafutását, teljesítménytől függetlenül. Ettől tanulja meg, hol a tekintély. A fiatalabb kollégák ilyenkor fedezik fel azt is, hogy a vezető hibás döntéseinek mindenképp ők lesznek a felelősei, így fölösleges megpróbálni előre figyelmeztetni. A tapasztaltabbak viszont azt is tudják, hogy a jól elvégzett saját munkájukért időnként érdemes gratulálni neki: “Remek húzás volt, Főni, te vagy a legjobb! Bárcsak olyan lehetnék, mint te!”

Nem szeret fizetni

A gomba menedzsernek dolgozni ajándék a sorstól. Egy igazságos világban a munkavállalók fizetnének azért, hogy neki dolgozhatnak, de sajnos ezt a törvények nem teszik lehetővé. (“Itt még mindig szocializmus van!” – csattan fel időnként a gomba főnök, ha eszébe jut, hogy emberei az ő pénzéből veszik a luxus-parizert a luxus-zsömléjükbe.)

Érthető, hogy ilyen körülmények között időnként késik a fizetés, és olykor kevesebb érkezik, mint kellene. Néha az is megesik, hogy nem érkezik semmi.

A nehéz időket könnyfakasztó beszédekkel kompenzálja a céges rendezvényeken. Elmondja, hogy különböző külső tényezők miatt mennyire nem volt pénz, és, hogy mennyire büszke mindenkire, de most már jó lesz minden. Utána borítékosztás, párás tekintetek nézik, mit rejt a papír.

Impulzív

A gomba főnöknek általában impulzuskontroll zavarai szoktak lenni és ez nem csak váratlan dühkitörésekben nyilvánulhat meg. Megeshet, hogy hétfőn cukorborsóba akarja fektetni a pénzét, de kedden inkább vesz egy temetőt. Mivel mindig az aktuális hangulatára és megérzéseire hallgat, lehetetlenné teszi, hogy a cége szervezetként működjön. A szerveződést amúgy is rossz dolognak tartja, mivel az mások számára is átláthatóvá teszi a céget. És itt el is érkeztünk a gomba menedzser tragédiájához. Ő ugyanis

Sikeres

Ez a fajta viselkedés ideális egy olyan környezetben, ahol kevés embert kell irányítani, és a megtévesztő vagy erőszakos fellépés kifizetődő. Hosszú távon végül önmaga lesz további sikerének a legnagyobb gátja, s így a KKV szektorba mumifikálja magát.

A legnagyobb gomba menedzsert mindannyian ismerjük, ő most az Egyesült Államok elnöke, de aki azt gondolná, hogy a gomba menedzser csak férfi lehet, gondolja újra! Legalább annyi nő van belőlük, mint férfi.

Ha ráismertél a leírásból a főnöködre, menekülj. A kisvállalati gazdálkodás másik horror-jelenségéről, a paraszti ökonómiáról itt olvashatsz.

A legnagyobb gomba menedzser