Orbán Viktor Facebook videója - egy kommunikációs hiba – Zen Market

Orbán Viktor Facebook videója – egy kommunikációs hiba

Egy rendkívüli veszélyhelyzet idején mindenki a leggjobbat akarja a saját miniszterelnökének, hiszen az ő munkájának eredményén múlik sokunk élete és anyagi jóléte is. Kommunikációs szakemberként eltöltött éveim kapcsán úgy érzem, nem maradhatok szótlan, amikor a Orbán Viktor munkatársai az én kompetenciáimon belül kezdenek látványos bénázásba.

Erről a videóról volna szó:

Akciócsoportok 10. ülése // 10th meeting of the Action Groups

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. április 2., csütörtök

Az alkotás nem a semmiből jött. A publikálást megelőző napokban a miniszterelnök Facebook profilja már megkomponált, filmszerű jeleneteket posztolt:

Huszadik nap. A védekezés folytatódik // Day twenty. The defence goes on

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. március 31., kedd

Úgy tűnik, a miniszterelnök nem állított fel kommunikációs akciócsoportot, az átgondolatlan videózás pedig a visszájára sült el. Alapvetően nem az amatőr hangulatú effekteléssel és fényeléssel van baj, hanem magával a döntéssel, hogy ehhez hasonló, filmszerűen vágott felvételeket publikálnak a válságot kezelő vezetőkről, különösen a miniszterelnökről.

Világjárvány idején az ilyen videók készítése akkor is rossz ötlet, ha az Industrial Light and Magic szakemberei végzik a munkát. A néző ugyanis tudja, hogy nem a valóságot látja. A filmes hangulat nagyon jó, ha egy színész által megteremtett képzeletbeli világba akarok elmerülni, de a miniszterelnök videóit nem ezért nézem. Ilyenkor mindenkit a valóság érdekel.
Az egyik fontos kommunikációs cél ráadásul az volna, hogy tudatosítsuk a nézőben: a miniszterelnök éjjel-nappal értünk dolgozik. Vagyis, nincs ideje a járvány közepén filmes eszközökkel előre megkomponált videókat készíteni.
A legtöbb választópolgár nem ért a filmezéshez, nincs tisztában az árakkal, így az sem csoda, hogy sokan “fölöslegesen elköltött milliókról” beszélnek a videó kapcsán, teljesen tévesen.

Ilyen esetekben a dokumentarista hangulatú videók szerencsésebbek. Rohan az operatőr az emberek után, látjuk, hogy munka közben kaphatunk csak két-három mondatot, mert többre nincs idő. Lehet rázni a kamerát, és az se baj, ha nyomi lesz az egész, mert az a fontos, hogy a nézőben azt a benyomást keltsük, hogy elkaptunk egy csipetnyit ezeknek a fontos embereknek a valóságából – még akkor is, ha valójában minden jelenetet előre megterveztünk.

Az online kommunikációs team ehhez képest csinált egy olyan, erősen széteffektelt videót, ami az utómunka színvonalában egy középszerű Youtube csatorna szintjét sem éri el, és teljesen hibás, vagy át sem gondolt kommunikációs célt próbál elérni. Miért?

Reménykedem benne, hogy Orbán Viktor fejében is valami ilyesmi járt, miközben zsebre tett kézzel a folyosón sétálva hagyta, hogy kamerázzák ezek az emberek.